Liikkujan viikkoa vietetään syyskuussa

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9.  Tuoreita kampanjakuulumisia myös Facebookissa: www.facebook.com/liikkujanviikko

Viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja edistävät pysyvillä toimilla fiksua liik kumista. Vuonna 2017 teema on vähäpäästöinen, yhteiskäyttöinen ja älykäs liikenne. 

Liikkujan viikolla kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin, arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Liikkujan viikko tekee yhteistyötä Valtakunnallisen Pyöräilyviikon kanssa. Molempien teemaviikkojen tapahtumat ovat näiden verkkosivujen tapahtumakalenterissa. Lisäksi Liikkujan viikolla on myös vakiintunut teemapäivä: Auton vapaapäivä 22.9.

Huipennus Auton vapaapäivään

Liikkujan viikkoa vietettiin Euroopassa ensimmäisen kerran 300 kaupungin voimin vuonna 2002. Liikkujan viikon vietto huipentuu Auton vapaapäivään (aikaisemmin Autoton päivä).

Suomessa Auton vapaapäivää on vietetty vuodesta 2000 ja Liikkujan viikkoa vuodesta 2003 lähtien.

Kampanjaviikon ja teemapäivän tapahtumia on järjestetty vuosittain useilla paikkakunnilla. Kunnat ja järjestöt ovat järjestäneet Liikkujan viikolla muun muassa pyöräily- ja kotiseuturetkiä sekä liikkumisen ympäristö- ja terveysvaikutuksia käsitteleviä seminaareja.

Liikkujan viikon tapahtumia suunnittelevat ja järjestävät yhteistyössä kunnat, järjestöt ja yritykset. Motiva toimii kampanjan kansallisena koordinaattorina ja linkkinä Euroopan suuntaan.

Liikkujan viikon onnistuminen edellyttää, että siitä kiinnostuneet voivat osallistua viikon suunnitteluun. Sekä valtakunnallisesti että paikallisesti toimivat järjestöt ja yhdistykset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Tehdään Liikkujan viikosta yhdessä valtakunnallisestikin näkyvä kampanja!

Auton vapaapäivän taustaa

Eri puolilla Eurooppaa järjestettiin 1990-luvulla teemapäivä ja tempauksia, joilla haluttiin kiinnittää huomiota lisääntyvän liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin sekä joukkoliikenteen kehittämiseen. Luonnollisena jatkona tälle toiminnalle päätettiin Ranskassa vuonna 1998 organisoida ensimmäinen "In town, without my car!" -tapahtuma. Tähän osallistui 35 ranskalaista kaupunkia.

Koska kokemukset olivat hyviä, Euroopan komissio ja Pääosasto XI: Ympäristö, turvallisuus ja pelastuspalvelu julistivat maanantain 22. syyskuuta 2001 koko Euroopan kattavaksi autottomaksi teemapäiväksi. Vuonna 2001 tapahtuma kansainvälistyi Euroopan rajojen ulkopuolelle ja päivää vietettiin yli 1 000 kaupungissa.

 

Liikkujan viikossa mukana

Motiva logo_Pysty some.jpg            Liikennevirasto_logo_Fin_Screen_RGB.jpg             Sähköpostiallekirjoitus_Kulje viisaasti.jpg

 

Menossa mukana

poljin harmaa.jpg